Wat is een tandprotheticus
Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses (kunstgebitten). De tandprotethicus is technisch en medisch-biologisch opgeleid. De gebitsprothese wordt door de tandprotheticus aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van bijvoorbeeld een tandarts voor nodig is. Op verwijzing van een tandarts of implantoloog vervaardigt de tandprotheticus geheel zelfstandig ook partiële gebitsprotheses (gedeeltelijke protheses), frame protheses en overkappingprotheses op wortels of implantaten.
Werkwijze
Tandprothetici werken over het algemeen in een vrij gevestigde praktijk. Het beroep tandprotheticus is sinds 1989 wettelijk beschermd, waardoor niet iedereen zich zomaar ‘tandprotheticus’ kan noemen. Een tandprotheticus heeft na het behalen van zijn opleiding tandtechnicus, een driejarige opleiding gevolgd voor tandprotheticus.
Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen werkt de tandprotheticus zelfstandig aan uw gebitsprothese. Hierbij bespreekt de tandprotheticus met u, uw persoonlijke wensen. Door het persoonlijke contact kan de tandprotheticus alle aandacht schenken aan het vervaardigen van uw gebitsprothese. De tandprotheticus kan functies van het gebit te herstellen. Te denken valt daarbij aan het vermalen van voedsel, maar ook aan het spraakvermogen en aan het uiterlijk.
Na enkele bezoeken aan de tandprotheticus beoordeelt hij samen met u de was-prothese, dit is als het ware een testprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de fonetiek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk.
Als alles in orde is wordt de gebitsprothese afgemaakt en geplaatst. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuwe gebitsprothese worden ongeveer zes bezoeken aan de tandprotheticus gebracht.